Geschiedenis

Het begin
Daar wij, de Mertensmannen, voor de grootste helft allemaal familie zijn en zo goed als op elkaar leven (meestal in dezelfde straat), vertoeven wij geregeld op elkanders domein. Bovendien hebben wij allen ongeveer dezelfde leeftijd en zodoende is het dan ook niet verwonderlijk dat wij dezelfde interesses vertonen. Deze interesse gaat van de liefde voor het 'boeren' en 'den buiten' tot soms interesse voor hetzelfde lief. Op een gegeven moment hebben we dan het initiatief genomen om te gaan touwtrekken. Inwendig is er altijd al een verdoken strijd geweest inzake krachtmetingen, wie is er de sterkste van de groep, wie kan dit het beste,... Maar nu konden we samen aan hetzelfde touw de krachten bundelen om de familienaam hoog te houden. Gaande weg is er vanuit de kennissenkring ook interesse gekomen om mee te gaan touwtrekken, zodat de huidige bezetting al lang niet meer beperkt is tot de familiekring.
Het ontstaan op zich zelve
Onze eerste wedstrijd was er één van recreanten bij Touwtrekteam KLJ Merksplas, nl. oktober '96. Dit viel dermate mee dat dit voor herhaling vatbaar was. Maar het was winter en van de geplande trainingen kwam niets in huis. In daarop volgende voorjaar van '97 hebben we zoveel mogelijk 'kermiswedstrijden' meegetrokken. Op dergelijke kermiswedstrijden geldt de 'wet van de kilo's' en we beseften dat we zonder techniek er niets konden gaan doen. Gelukkig voor de ploeg kregen we toen versterking vanuit Meer. Namelijk via via konden wij beroep doen op de verdiensten van huidig trainer Karel Roelands. Karel is namelijk een oude bekende in het circuit, ex-'Valencia' en kent als geen ander de kneepjes van de techniek. Hij heeft het dan ook moeilijk gehad om ons, een vrij grote groep van meer dan 20 man, de techniek bij te brengen. Maar gaande weg leverde het trainen ons resultaten op bij kermiswedstrijden, en waagde we onder invloed van Karel ook al eens aan een recreantenwedstrijd georganiseerd door de BTB. Onze echte doorbrak kwam er toen we, 1ste werden in de Beker van Vlaanderen te Hamme. De wintercompetitie '97-'98 werd aangevat als 'getrainden', wat onverhoopt vrij goede resultaten opleverde. De zomercompetitie '98 wordt zoveel mogelijk meegetrokken, maar omwille van 'andere activiteiten' valt het soms zwaar om een ploeg bijeen te krijgen.
Sinds 1998 is ook Mertens Jeugd het leven ingeblazen. Mertens Jeugd heeft eerst heel wat moeten bijleren en heeft dan ook 1 jaar heel wat ervaring opgedaan bij de recreantenwedstrijden. Na verloop van tijd hebben ze zich bij de BTB aangesloten en was het tijd voor het serieuze werk. Mertens Jeugd is stelselmatig gegroeid en samen met de Mertensmannen zijn ze één vriendenkring. Maar omdat je niet eeuwig jeugd blijft, moet er steeds nieuwe jeugd bijgezocht worden. Dit lukt het ene jaar al beter dan het andere... We zijn ondertussen al met onze 3e nieuwe "lichting" jeugd bezig, (waarin de Jeugd af Meir héél goed vertegenwoordigd is!) en zo groeit stelselmatig onze vereniniging en dus ook de bekenheid van deze Krachtsport! Ondertussen mogen we ons na de mooie prestaties nationaal en internationaal toch al wel rekenen tot de Top van Belgïe. Hiervoor hebben we wel is waar hard en veel moeten trainen! Maar het resultaat mag er dan ook wezen!
Voel jij je geroepen om ons jeugd of heren- team te komen versterken? Aarzel dan niet om contact op te nemen met iemand van ons! Kom gerust eens proberen!
De toekomst
Wel, wij vinden dat het touwtrekken nog steeds moet beschouwd worden als een ontspanning. Het serieuze werk mag, maar er dienen voldoende rustpauzes ingelast te worden. Ondertussen hebben we al topprestaties neergezet. In September 2005 werden we nog 9e op het Europees Kampioenschap in Italië in de 640 kg klasse! Ook we werden al verschillende keren Belgisch Kampioen en dit in verschillende gewichts klassen!